Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” στις 26-1-2020 στο ένθετο αφιέρωμα για την εκλογή της νέας ΠτΔ

Π τ Δ: Κίνηση ουσίας ή επικοινωνίας; «Πρόσωπο με βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες»

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΑΛΤΣΕΤΟΥ *

Η εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την ευρεία πλειοψηφία των 261 ψήφων, σηματοδοτεί την κατανόηση της αναγκαίας συναίνεσης, που απαιτείται στις θεσμικές επιλογές για την επιβίωση και την ανάπτυξη αυτής της χώρας. Σηματοδοτεί ακόμη την εμπιστοσύνη της Βουλής και του Ελληνικού λαού προς τη γυναίκα.

Πιστεύω, απόλυτα, ότι η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος θα ανταποκριθεί πλήρως στα νέα της καθήκοντα και στις προκλήσεις των καιρών. Για την κρίση αυτή με πείθει, αφενός η πολύχρονη θητεία της ως δικαστικής λειτουργού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο υπηρέτησε φθάνοντας μέχρι την ανώτατη βαθμίδα της Προέδρου αυτού, αφετέρου η πολυετής συνδικαλιστική της δραστηριότητα ως Γραμματέως και ως Προέδρου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Σ.Τ.Ε. Και με τις δύο ιδιότητες υπήρξε σταθερή και αταλάντευτη στην προάσπιση θεσμών και αξιών: της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου,της συνταγματικής νομιμότητας, της ισότητας, του περιβάλλοντος. Δεν δίστασε, και με τις δύο ιδιότητες, να διαφωνήσει με επιλογές, οι οποίες συγκρούονταν με τον αξιακό της κώδικα και το Σύνταγμα. Επιλογές, οι οποίες και προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο.

Είχα την τύχη να συμπορευτώ, παράλληλα, με την κ. Σακελλαροπούλου, δικαστικά και συνδικαλιστικά, για πολλά χρόνια και να εκτιμήσω, εκτός από την αναμφισβήτητη και άριστη νομική της κατάρτιση, τη ζωντάνια της, την πραότητα και την αμεσότητα ως ανθρώπου, τη σταθερότητα και την αφοσίωση στο καθήκον ως δικαστή και την μαχητικότητα ως συνδικαλιζόμενης δικαστού. Τονίζω αυτό το τελευταίο, γιατί η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πρόσωπο με βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες, που άπτονται τόσο των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών όσο και των διεθνών εξελίξεων.

Εκτιμώ ότι οι ανησυχίες κάποιων, πως η δικαστική ιδιότητα της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα είναι εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων της ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα διαψευστούν από την ολιστική θεώρηση των καταστάσεων εκ μέρους της νέας Προέδρου.

Εύχομαι στη νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υγεία, μακροημέρευση και καλή επιτυχία!

* Ο Γεώργιος Φαλτσέτος είναι Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και μελών του Ν.Σ.Κ.