Posted
on 28 Φεβρουαρίου 2015
Aνταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλη Αλεξανδρή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, επισκέφθηκε τα γραφεία του Δ.Σ.Α και είχε συνάντηση-συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, για όλα τα κρισιμα προβλήματα Δικηγόρων και Δικαιοσύνης.
Posted
on 27 Φεβρουαρίου 2015
Άσκηση πρόσθετης παρέμβασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στον Άρειο Πάγο υπέρ των Ενώσεων Καταναλωτών για αντισυνταγματικότητα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε
Η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών άσκησαν, στις 20-02-2015, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 90 και 134 του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013), Πρόσθετη Παρέμβαση ενώπιον της Ολομελείας του Αρείου Πάγου υπέρ των ενώσεων καταναλωτών, σε συνέχεια της Συλλογικής Αγωγής των οποίων εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο άσκησε την από 12-12-2012 Αίτηση Αναιρέσεως κατά της ως άνω αποφάσεως.
Posted
on 26 Φεβρουαρίου 2015
Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων (εσφαλμένα κάποιοι αναφέρονται σε «αποζημιώσεις») για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και τους Έλληνες, όσο και η διεκδίκηση του κατοχικού αναγκαστικού δανείου τίθενται εναργώς τελευταία στο δημόσιο λόγο. Μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων και σε εκπομπές πως, βάσει της απόρρητης έκθεσης του Γ.Λ.Κ., οι αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο ανέρχονται στο ύψος των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ οι αντίστοιχες για τις επανορθώσεις, βάσει της ίδιας έκθεσης, φημολογείται πως αθροίζονται στο δυσθεώρητο ποσό των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Πέραν όμως των προφανών οικονομικών ωφελειών που η διεκδίκηση και η τυχόν -έστω μερική- καταβολή των ποσών αυτών θα είχε για τη λαβωμένη από την κρίση ελληνική οικονομία, η διεκδίκηση ως πράξη αποτελεί ζήτημα με κεφαλαιώδη αξία για το σύνολο του Ελληνικού λαού. Αποτελεί πρωτίστως μια επιτακτική απαίτηση ηθικής αποκατάστασης της ιστορικής και αναντίρρητης αλήθειας των αγώνων και των κτηνωδιών που οι Έλληνες υπέστησαν κατά την κατοχή, αλλά και ένα πάγιο αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης για τα σοβαρότερα και επαχθέστερα εγκλήματα που άνθρωποι έχουν διαπράξει κατά ανθρώπων, των οποίων ο βαθμός της έντασης και της έκτασης είναι τέτοιος που οι εύγλωττες καταγραφές τους στα ιστορικά βιβλία ή οι πανηγυρικές δημόσιες δηλώσεις «συγνώμης» δεν αρκούν για να εξιλεώσουν το Γερμανικό κράτος, το οποίο ως διάδοχος του Γ’ ράιχ, ακόμη φέρει αναμφίβολα, κατά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, το βάρος των πράξεων του τελευταίου και τη νομική ευθύνη για την επανόρθωσή τους. Γιατί, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «με τη συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», ή, όπως και εμείς οι νομικοί διδασκόμαστε, η μετάνοια πρέπει να είναι «έμπρακτη», να εκδηλώνεται δηλαδή με πράξεις και όχι με λόγια.
Posted
on 25 Φεβρουαρίου 2015
Την 18η Φεβρουαρίου 2015 και περί ώρα 13.00, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των Εισαγγελέων Εφετών της χώρας. Κατά τη συνάντηση αυτή έγινε συντονισμός των ενεργειών των τελευταίων που αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες με σκοπό την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποθέσεις που έχουν σχέση με διαφθορά και φοροδιαφυγή, την εύρυθμη λειτουργία των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, τον έλεγχο της ποιότητας του παρεχόμενου από τους Εισαγγελείς έργου, καθώς και την προσήκουσα και ενδεδειγμένη παράσταση και εν γένει συμπεριφορά αυτών εντός και εκτός υπηρεσίας.
Posted
on 21 Φεβρουαρίου 2015
ΦΕΚ B 257/2015 Α) Το Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας για το έτος 2015, αποτελούμενο από τα κατωτέρω μέλη: Ι. ΤΑΚΤΙΚΑ: 1. Σωτήριο Ρίζο του Αλεξάνδρου, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Πρόεδρο. 2. Αικατερίνη Χριστοφορίδου του Χριστόφορου, Σύμβουλο Επικρατείας. 3. Γεώργιο Κοντό του Χρήστου, Αρεοπαγίτη. 4. Κωνσταντίνο Κωστόπουλο του Χρήστου, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 5. α) Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου του Αποστόλου και β) Σπυρίδωνα Φλογαϊτη του Ιωάννη, Καθηγητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 6. α) Μιχαήλ Παναγιωτόπουλο του Ευσταθίου,...